promovare
www.Cetariu.bihor.ro


www.groupromo.ro

groupromo publicitate groupromo publicitate promovare oradea bihor romania


Meteo


Convertor valutar


Biserica reformata satul Sisterea comuna Cetariu Bihor

Biserica reformata din Şişterea este unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult. A fost construită în secolul al XIII-lea şi are în interior fresce romano-catolice de mare valoare.
Veche de aproape 800 de ani, biserica se află însă într-o stare precară din punct de vedere al conservării.
Biserica din Şişterea a trecut din patrimoniul Bisericii Romano-Catolice în al celei Reformate în1558. După acea dată, frescele au fost acoperite cu un strat de var. De-a lungul timpului, diferiţi istorici „s-au jucat” acolo de-a restaurarea. Astfel frescele au suferit foarte multe stricăciuni, fiindcă după fiecare decopertare, erau văruite din nou.
Pe baza descrierilor făcute de istoricul Romer Floris, în anul 2002 s-a trecut la dezvelirea frescelor din interiorul bisericii de la Şişterea. Surpriza a fost imensă: s-au descoperit fresce din secolul al XIII-lea, de mare valoare istorică. Una îl înfăţişează pe Sfântul Mauricius, primul patron spiritual al lăcaşului. Arhitectul restaurator şi istoric al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, pe nume Emodi Tamas, spune că până acum a descoperit abia 10% din suprafaţa pictată.
Cu toate că are o valoare inestimabilă, dintr-o eroare, lăcaşul nu a fost trecut pe lista monumentelor istorice protejate din Bihor.
Etnograful Dukret Geza are în lucru o monografie a satului Şişterea. Unul din pilonii principali pe care se bazează scrierea, este chiar biserica seculară.Satul Sisterea comuna Cetariu Bihor

Satul Şişterea aparţine de comuna Cetariu. Prima atestare documentară a satului datează din 1291, un act consemnând că locuitorii i-au plătit episcopului din Oradea, dijma lunară de 26 de kepe.Harta satul Sisterea comuna Cetariu Bihor


Vizualizare hartă mărită

www.groupromo.ro www.angajari.bihor.ro www.anunturi.bihor.ro www.episcopiaoradiei.ro www.crisulrepede.ro